Spanningshoofdpijn – Fysiotherapie Michel ten Bokum – Nijmegen

Welkom bij Fysiotherapie Michel ten Bokum

Fysiotherapie Michel ten Bokum is een eenmanspraktijk. Ik werk als zelfstandig fysiotherapeut en manueeltherapeut.

Terug naar overzicht

Spanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn

Foto Spierspanningshoofdpijn

Ongeveer 60% van de bevolking heeft minstens één keer in zijn leven last van spanningshoofdpijn. In ongeveer 48% van alle gevallen van hoofdpijn gaat het om spanningshoofdpijn. Het is hiermee de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Hoewel spanningshoofdpijn op alle leeftijden voor kan komen, wordt het bij ouderen minder vaak gezien.

Andere vormen van hoofdpijn zijn migraine, hoofdpijn door medicijnen, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn (vanuit de nek). Verschillende vormen van hoofdpijn kunnen ook tegelijkertijd aanwezig zijn. Hierdoor is het soms lastig om te bepalen om welke soort hoofdpijn het gaat en deze op de juiste manier te behandelen.

Beschrijving van de aandoening

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen chronische spanningshoofdpijn en episodische spanningshoofdpijn. Bij de chronische vorm is de hoofdpijn meer dan 15 dagen per maand aanwezig gedurende minimaal een half jaar.

Bij episodische spanningshoofdpijn is dit maximaal 15 dagen per maand, met een minimum van 1 dag per maand. De duur van episodische spanningshoofdpijn kan variëren van 30 minuten tot 7 dagen. Vrouwen hebben vaker last van spanningshoofdpijn dan mannen.

Oorzaak en ontstaanswijze

Over de achterliggende oorzaak van spanningshoofdpijn is maar weinig bekend. Vaak wordt gedacht dat stress of spierspanning de (enige) oorzaak is. De pijn straalt vaak uit van de nek richting het hoof. Velen zullen aangeven ook last te hebben van een stijve nek en stijve schouders.

Vaak zijn er meerdere factoren van invloed. Zo kan bijvoorbeeld een verkeerde houding of vermoeidheid ook bijdragen aan het ontstaan of in stand houden van de hoofdpijn. Daarnaast kunnen te weinig slaap, hormonale factoren en overmatig gebruik van cafeïne ook een rol spelen.

Klachten en verschijnselen

De intensiteit van spanningshoofdpijn is mild tot matig, continu aanwezig en kan voelen als een strakke band die om het hoofd heen zit. De pijn bevindt zich aan beide zijden van het hoofd en is dus niet slechts aan één zijde aanwezig.

De hoofdpijn kan doortrekken tot in het voorhoofd en de hoofdpijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning. Er kan gevoeligheid voor licht en geluid optreden zoals dat ook bij migraine het geval is.

Diagnose

Verschillende vormen van hoofdpijn kunnen soms erg op elkaar lijken. Om er achter te komen wat voor soort hoofdpijn iemand heeft, kan de arts of fysiotherapeut vragen om een hoofdpijndagboek bij te houden.

In een hoofdpijndagboek schrijft u op hoe vaak u hoofdpijn heeft, waar de hoofdpijn zit, het moment van optreden, eventuele bijkomende klachten en de maatregelen die u neemt om de hoofdpijn te verminderen. Hierdoor kan een onderscheid gemaakt worden in het type hoofdpijn.

Daarnaast is het belangrijk om andere oorzaken zoals problemen aan de nek, de kiezen, ontstekingen aan neusholtes of hoofdpijn als gevolg van een trauma uit te sluiten.

Behandeling

Het is belangrijk om te achterhalen wat de hoofdpijn uitlokt zodat uitlokkende factoren vermeden of bestreden kunnen worden (bijvoorbeeld minder koffie drinken of de houding verbeteren etc.).

Wanneer duidelijk is dat het om spanningshoofdpijn gaat, is het belangrijk dat de patiënt gerustgesteld wordt. Hoewel de hoofdpijn natuurlijk erg vervelend kan zijn, gaat het hier niet om een ernstige aandoening.

De arts kan medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. Hierbij moet wel opgelet worden dat de klachten niet juist veroorzaakt of in stand gehouden worden door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Wanneer de klachten voornamelijk uit de nek en de spieren eromheen komen, kan fysiotherapie uitkomst bieden. De fysiotherapeut kan doormiddel van het geven van houdingsinstructies, spierkracht versterkende oefeningen en mobiliserende technieken voor de nek de klachten helpen te verminderen.